Bayang- bayang Hati !

My Precious

23 January 2011

Darah Raja Eve dah berakhir.. gudbye Jaundice !

Eeee.... kejab jer dah 17 hari berpantang dalam hati Ya Allah..Apsal la rasa lama jer ni.. hehe.. ini bermakna umo Eve dah 17 hari.. skang ni Eve dah pandai melonjak2.. tak padan ngan umo.. kecik2 lagik dah nak lasak ye sayang...


Yang paling ibu suka .. skang ni.. 'darah raja ' Eve dah berakhir.. sampai kena tahan masud wad coz doc cakap agak tinggi sikit reading jaundice Eve tu.. masa 1st day masuk ward tu.. reading jaundice Eve ialah 296 !!
aQueen mmg la takut sangat.. sebab jaundice or 'kuning' dalam bahasa org Melayu ni.. sebenarnya berbahaya walaupun boleh dikatakan 99% baby yg baru lahir akan terkena 'demam kuning' ni walaupun sikit..

dalam pengetahuan aQueen ada bayak faktor terjadinya kuning pada baby ni... antaranya.. matinya sel2 darah disebabkan terputusnya tali pusat diantara baby ngan ibu.. selain dari tu.. faktor kumpulan darah si ibu jugak mempengaruhi turun naiknya 'kuning' pd baby...kalau tak salah.. sekiranya kumpulan darah si Ibu dr jenis 'O'.. mmg sah la lambat nak turun kuning tu.. cth nya dah terjadi pd aQueen.. baper kali dah reading Eve turun naik.. mau setiap hari kena gi cucuk amik darah nak wat test.. sian Eve.. 

Ubat nak kasi turun kuning ni hanyalah melalui penyusuan ibu..BF.. ada mak2 sedara  yg bersungguh2 memberikan petua ni... ada yang cakap kasi makan air sengkuang cina.. ada yg kata kasi minum ayer 'mutiara'... ada jugak yang suh mandikan air daun kucai.. heheh..dah nak macam buat jemput2 la pulak.. mcm2 la petua lain.. aQueen buat la yg mana tak meyusahkan tu.. selain dr BF aQueen kasi Eve minum air ZamZam.. selainnya tu tawakkal jer la..

kat bawah ni.. ada gambar sepanjang Eve kena tahan dekat wad plus gambar ayah yg bersungguh2 la bawak anak dara dia gi test 'darah raja' tu..kira ok la kan.. pegang daulat RAJA lebih kurang 14 hari!..Daulat EVE !

Latest edition from DKNY Eyewear!! Sila dapatkannya di Fokuspoin,Inglen Optical dan gedung2 hospital(membelibelah) yang berhampiran!!! ;)) wink;)
 
 
 Istana Kuning Eve

Followup tiap2 hari amik darah!

Bye..bye... Jaundice !!!




hatiku yg lega..


3 comments:

Liza said...

Alhamdulilah...

aQueen said...

thx liza..

Salwa Hamzah said...

br kami tau demam kuning ni kalau ibu darah o lambat turun..patut lah anak kami mcm tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...