Bayang- bayang Hati !

My Precious

28 October 2009

Maafkan Ibu ..Sayang!

Salam..post kali ni agak emosional bg aku...aku sbnrnya agak 'cuak' bila isu ni dibangkitkan..(walaupun isu ini aku yg mulakan)...ehhmm..aku tak tau la samada topik ni memberi kesan perasaan yg tak best pd korang atau pun tak tp yg pasti aku agak terasa betapa aku sgt2 tak sempurna...oklah...aku mulakan kisah berkaitan ngan apa yg aku kemukakan arini...camni kisahnya,..

Semalam masa aku nk tido kat Ryan (kebetulan Ryan mmg tak sihat so dia wat perangai menangis jerkkk....). disebabkan Ryan tak sihat tu ..terpaksa la aku melayan dia dulu...(actually nk tidokan dia..)...dlm masa yg sama Nureen pun merungut yg dia dh mengantuk...mmg aku amik masa lama gak la untuk 'senyapkan' Ryan...nk wat camner dia takmo diam..so..dlm tgh sibuk2 nk senyapkan Ryan tu..aku dengar Nureen berkata "ibu...boleh tak ibu 'handle' Nureen pulak..please.."

....mmg aku terkejut sgt dgr ayat tu terkeluar dr mulut seorang anak kecil yg berusia 6thn tu...(maybe bg sesetengah orang there's nothing or funny)..BUT IT'S NOT FOR ME!!!!..ketika tu baru aku sedar betapa yg Nureen perlukan aku untuk sama2 mendodoikan /tidokan dia..(walaupun dia dah besar...) dan disaat itu juga dpt aku fahami yg Nureen mahukan perhatian dari aku walaupun pd hakikatnya dia mmpu untuk tido sendiri...apa yg ingin aku bincangkan ni bukan soal tidokan anak ..tetapi soal masa yg BERKUALITI untuk anak2..

Kalau dihitung jam masa yang aku (maybe kebanyakkan dr kita untuk yg bekerja )..luangkan untuk Nureen lebih kurang hanya 7-8 jam sahaja dlm sehari ...atau mungkin lebih dr tu...tp setelah kita tolak dengan masa untuk mengajar/ melihat homework2 diaorang yg byk setiap hari..setelah kita abaikan waktu kita siapkan diaorang untuk ke sekolah..setelah kita tanduskan ruang masa untuk suapkan makanan yg berkhasiat dr masakan air tangan kita..berapa sebenarnya masa untuk mereka?...terhitungkah?...terhitungkah kita baper lama masa yg BERKUALITI yg diperuntukkan untuk anak2 tersayang..berapakah lama masa untuk mereka DIBELAI?DIMANJA?berapa?

Terfikirkah kalian bila mana mereka dimarahi TANPA SEBAB hanya kerana kita terlalu letih ketika baru pulang dari kerja?ketika kita dibebani masalah pejabat mahupun rumahtangga?atau mereka dimarahi ketika kita sibuk melayan kerenah anak2 yg lain?....kita kadangkala tak mampu mengawal situasi itu..pasti...pasti ader 'mangsa' yg terkena tempias kemarahan kita itu...andai kita hilang pertimbangan...dan 'mangsa' itu adalah MEREKA!!!!

Oleh itu..sama2 lah kita renungkan...masih belum terlambat untuk mengubah keadaan..berilah masa, ruang, perhatian dikala kita diperlukan kpd mereka yg memerlukan...andaikata kita terlalai, terleka inilah masa kita berubah demi mereka...bukan harta benda yg mereka minta, bukan wang berjuta yg mereka damba..bukan!.bukan!..bukan!!! Hanya KITA, KITA & KITA!!!!!Marilah sama2 kita berubah demi mereka..kepada ibu bapa diluar sana yg rasa dah berjaya membahagikan masa EMAS itu untuk anak2..anda sememangnya ibubapa yg berjaya!!!

Untuk Nureen ..ibu mohon maaf andai kata selama ini tiada ruang, masa ibu untuk Nureen yg memenuhi 'kehendak & naluri' Nureen...mungkin ibu bukan sempurna tp insyallah ibu akan cuba menjadi ibu yg sempurna untukmu sayang...maafkan ibu...maafkan ibu...!!

25 October 2009

BOSAN of da day!
















Sib baik ader JOM HEBOH disaat2 bosan melanda kami sefamily...dok umah ....nk tgk astro remote lak ilang...ntah mana la dia pe nyorok...dah tu..nak surf internet dh berpinau bijik mata ...apa lg..kebetulan sgt dgn ader Karnival JOm HEBoh..kami (my family n alan's family) pun bersama2 meng'heboh'kan karnival tu..best gak ler..mcm thn2 sudah (walaupun aku baru sekali jer pi 6 thn lalu)....cuma artis kali ni aku sempat jumpa 2 orang jer..si Iqram Dinzly n Faouziah Gaouz... Dalam sejam jerk lepak situ.disebabkan panazzz yg terlampau..aku decide kami makan di luar perkarangan stadium tu ler..gi lepak kat Manhanntan Fish Market..perhhhggg...sejuk la sket..

HaPPy BirthDay ..IbU!!


Kasih ibu ke syurga...



Mother's day dpt henpon..birthday nk dapat aper ek???

Ni hadiah mother's day aritu la..

Salam...arini birthday ibu ter Chenta!!..hepi beday ibu...moga kehidupan ibu lebih bererti n dilimpahi rezeki yg berlipat ganda...dilapangkan dr segala masalah..dikurniakan kesihatan yg sempurna..diwarnakan keceriaan disamping keluarga, anak2 n cucu2...kami sayang ibu...insyallah ader kejutan nnti..!

21 October 2009

Family Vacation - Redang Island












Uihhh...bila ingat balik kenangan masa pi Redang thn lepas ..YaAllah..happy nyer...mmg best giler la tmpt tu..betul2 menenangkan fikiran..Actually Malaysia ni pun byk lgik tempat2 yg cantik2...serius..mmg berbaloi la pegi sana..aritu aku n hubby bawa anak2 jenjalan..mmg rasa nak cari tempat yg relaks untuk merehatkan badan selepas berpenat lelah masa kenduri kawin adik aku alan...n ternyata kami tak salah pilih tempat...really worth it...

kebetulan nureen n ayuni dah besar ..5thn ..so dah senang byk..tak payah bawa raga2 susu lagik..heheh...now dah ader Ryan terpaksa la bawak raga susu ...hhehe..jawabnya kena tunggu Ryan besar la bru leh berjalan berholiday (mcm tak caya jer statement tu...??))...

Gift 4 Our Anniversary...



Tak lama lg ulangtahun perkahwinan aku..nk kata tak lama pun rasanya lama gaks...(103 hari lg..hehehe..) bukan aper..nk bg hint kt en.hubby awal2 kot-kot ler nak stanby aper2 yg patut...hehehe...ish takkan ler takde aper2 kan..??takde ke??...huhu.. hrp2 ler ader ye sayang...kalau takde pun aper leh buat..heheh..sayang tetap kena sayang kan... kalau last year dpt jam Cerruti 1881..rm2.5k per pairs ~uhukss~. ..thn ni agak2 aper ek..??apa pun harga tak penting..yg penting ikhlas..hehehe..(ye ke?)

20 October 2009

Bila orang tua jd budak-budak..

video

Bila dia bz..







Bila dia bz...semua dia lupa.. aku kt sebelah mcm tak nmpak (walaupun hakikatnya saper yg tak nmpak aku mmg...tak lama ler tu...)..masa ni aku tgh boring giler tunggu en.hubby ku ini sedang engage..huhuh....sampaikan makanan yg aku pesan dah sejuk..air yg aku minum dah abih..(tak pasal2 kena beli secawan lagik...Milo Ais 1!!!)..apapun sibbaik la tak lama sangat tunggu dia abih ckp phone...dekat2 20 minit gak la...pastu aper lagik...aku pun dengan pantasnya..menerkam ke arah Chicken Chop yg dajh sejuk tuhhh..aper leh buat..belasah jer la..



Kalau tgk Nureen makan...

ishh...nak kata apa pun tak tau..pandai makan sama banyak dgn mulut...
video

Kembar Sama Tp Tak Serupa!!









Entry ni aku wujudkan untuk tunjuk bahawa aku suker beli baju yg sama untuk Nureen & Ayuni...ntah la..mmg suker sgt2..walaupun diaorang bukan kembar..dr kecik sampai dah besar ni kalau boleh nak sumer nyer sama..kalau pun tak sama beza cuma kaler/ design....tp skrang ni dah susah nk tentukan fesyen diaorang atas faktor:

1. Saiz n CUTTING badan yg tak sama (almaklumlah...nureen kan cubby..)
2. Taste diaorang pun dah lari jauh...sorang suka gaun..sorang lagik suka 3/4 pants (ader baju yg cantik untuk ayuni tp tak sesuai untuk nureen...ader yg sebaliknya..)..

apapun mesej aku nak letakkan disini bhw kasih sayang aku sama jer untuk budak 2 orang tu baik dr segi kebendaan atau pun kasih sayang...

Nureen bersama Hamsternya..KIKY & COCO


Ni video masa Nureen memperkenalkan hamster kesayangan dia..masa ni nureen kecik lagik..satu yg aku nmpk kat nureen ni..dia sayang sgt ngan binatang..(walaupun aku tak suka sgt2)..tp disebabkan Nureen dah minat..aku layan jer minat2 dia...actually..byk binatang yg dia penah bela... hamster, kucing, kura-kura, anak itik n anak ayam...tp semuanya dah takde..ader yg mati n ader yg hilang tanpa dikesan...!!!
video

19 October 2009

Kakak Nureen dah pandai...

Yahooo.....best nyer....aku suker sgt arini..sebab aper tau..sebab si Nureen Atilea .kakak si Ryan Reezqy tu dah boleh buatkan susu adiknya...!!! jgn ingat aku mendera ek...bcoz..Nureen mmg willing nk tolong buatkan susu adik dia..aku dh ajarkan cara nak buat ..so dia pun cuba la (dgn pengawasan aku la)...so..mmg just nice air panas + air make it suam tu...dan aku tgk Nureen pun sentiasa berhati2 masa letakkan air panas tu..lps sumernya siap tu...dia asyik tanya kt Ryan.."adikk..sedap tak susu kakak buat tu??..hhehe..adik nyer belasah jer bila lapar..aku nak kasik dia sedap hati..aku kata la."sedap la tuh..tgk adik minum smpai abih...bukan aper nk kasi motivation sket..hehhe...by the way..aku takkan biar dia buat sendiri if there's nobody to guide her..and i keep remind her not to do that alone..insyallah..Nureen dah ader rasa tanggungjawab kt adik dia...(dulu masa awal2 dia dpt adik..she's really doesn't like him..mb masih terkejut kot...and she's still need attention at that time..)..so now...there is no problem at all...by the way to Nureen...Good Job..! i know that u will be a good sister..n i'll love u forever..

Ryan Maju Selangkah..

salam..ehmm..arini genap usia Ryan 5 bulan...untuk pertama kalinya ryan menuju ke puncak!!! ...heheh..mcm Akademi fantasia plak...actually...untuk pertama kalinya ryan melangkah ke fasa seterusnya...iaitu Meniarap!...rasanya untuk kanak2 ryan mungkin terlambat sikit dr kanak2 lain (mungkin ader yg lebih awal..@mb ada yg lebih lambat dr itu)...apapun..as a mother..i'm happy for him..at least dia mengikut step by step..(kang kalau tetiba bangun berjalan kang..tergezut mak!)..apa pun syabas buat Ryan ek...syabas ibu ucapkan...nnti ibu upload gmbr Ryan masa mula meniarap tu ek sayang...luv u babey...

18 October 2009

Majlis Aqiqah Anakku Ayrell Ryan Reezqy

















Salam...actually majlis ni dah lama dah berlangsungnya..tetapi memandangkan aku nih baru je aktif dlm blog membloggers ni..so byk la lagi gmbar yg tak sempat aku upload..terlalu byak sebabnya aku n family mmg suker bergambar..so..hrp2 lps ni aku leh spend time untuk aku upload berjuta2 gambar untuk entry seterusnya...so..arini aku nk upload gambaq majlis aqiqah n cukur jambul anak bongsu aku ek...insyallah byk lg gambaq yg akan menyusul selepas ini...jgn kemana-mana... uiksss..dh mcm iklan la plak...ahaks~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...