Bayang- bayang Hati !

My Precious

28 October 2009

Maafkan Ibu ..Sayang!

Salam..post kali ni agak emosional bg aku...aku sbnrnya agak 'cuak' bila isu ni dibangkitkan..(walaupun isu ini aku yg mulakan)...ehhmm..aku tak tau la samada topik ni memberi kesan perasaan yg tak best pd korang atau pun tak tp yg pasti aku agak terasa betapa aku sgt2 tak sempurna...oklah...aku mulakan kisah berkaitan ngan apa yg aku kemukakan arini...camni kisahnya,..

Semalam masa aku nk tido kat Ryan (kebetulan Ryan mmg tak sihat so dia wat perangai menangis jerkkk....). disebabkan Ryan tak sihat tu ..terpaksa la aku melayan dia dulu...(actually nk tidokan dia..)...dlm masa yg sama Nureen pun merungut yg dia dh mengantuk...mmg aku amik masa lama gak la untuk 'senyapkan' Ryan...nk wat camner dia takmo diam..so..dlm tgh sibuk2 nk senyapkan Ryan tu..aku dengar Nureen berkata "ibu...boleh tak ibu 'handle' Nureen pulak..please.."

....mmg aku terkejut sgt dgr ayat tu terkeluar dr mulut seorang anak kecil yg berusia 6thn tu...(maybe bg sesetengah orang there's nothing or funny)..BUT IT'S NOT FOR ME!!!!..ketika tu baru aku sedar betapa yg Nureen perlukan aku untuk sama2 mendodoikan /tidokan dia..(walaupun dia dah besar...) dan disaat itu juga dpt aku fahami yg Nureen mahukan perhatian dari aku walaupun pd hakikatnya dia mmpu untuk tido sendiri...apa yg ingin aku bincangkan ni bukan soal tidokan anak ..tetapi soal masa yg BERKUALITI untuk anak2..

Kalau dihitung jam masa yang aku (maybe kebanyakkan dr kita untuk yg bekerja )..luangkan untuk Nureen lebih kurang hanya 7-8 jam sahaja dlm sehari ...atau mungkin lebih dr tu...tp setelah kita tolak dengan masa untuk mengajar/ melihat homework2 diaorang yg byk setiap hari..setelah kita abaikan waktu kita siapkan diaorang untuk ke sekolah..setelah kita tanduskan ruang masa untuk suapkan makanan yg berkhasiat dr masakan air tangan kita..berapa sebenarnya masa untuk mereka?...terhitungkah?...terhitungkah kita baper lama masa yg BERKUALITI yg diperuntukkan untuk anak2 tersayang..berapakah lama masa untuk mereka DIBELAI?DIMANJA?berapa?

Terfikirkah kalian bila mana mereka dimarahi TANPA SEBAB hanya kerana kita terlalu letih ketika baru pulang dari kerja?ketika kita dibebani masalah pejabat mahupun rumahtangga?atau mereka dimarahi ketika kita sibuk melayan kerenah anak2 yg lain?....kita kadangkala tak mampu mengawal situasi itu..pasti...pasti ader 'mangsa' yg terkena tempias kemarahan kita itu...andai kita hilang pertimbangan...dan 'mangsa' itu adalah MEREKA!!!!

Oleh itu..sama2 lah kita renungkan...masih belum terlambat untuk mengubah keadaan..berilah masa, ruang, perhatian dikala kita diperlukan kpd mereka yg memerlukan...andaikata kita terlalai, terleka inilah masa kita berubah demi mereka...bukan harta benda yg mereka minta, bukan wang berjuta yg mereka damba..bukan!.bukan!..bukan!!! Hanya KITA, KITA & KITA!!!!!Marilah sama2 kita berubah demi mereka..kepada ibu bapa diluar sana yg rasa dah berjaya membahagikan masa EMAS itu untuk anak2..anda sememangnya ibubapa yg berjaya!!!

Untuk Nureen ..ibu mohon maaf andai kata selama ini tiada ruang, masa ibu untuk Nureen yg memenuhi 'kehendak & naluri' Nureen...mungkin ibu bukan sempurna tp insyallah ibu akan cuba menjadi ibu yg sempurna untukmu sayang...maafkan ibu...maafkan ibu...!!

7 comments:

speedlite said...

yup...have been in that situation oso...just anak aku xpandai cakap camtuh...sedih kan...:(

Salwa said...

melia-dina pun selalu merajuk sebab lebih perhatian pada Hana.Sian dia...tapi bila balik keja tu dua2 sambut kita..tpi yang kecil tu pandai dan lagi cepat nak menyelit sbb dia kan still breastfeed..selalunya dia yang menang...kakak kadang2 sampai guling2 atas lantai nak perhatian..kadang2 kena hint ngan sharul tolong ambilkan Hana sebab susah Hana nak bg peluang kakak rapat ngan mama dia...cuma kena pandai curi time nak buat dia tak rasa dipinggirkan..cth time hantar pegi sekolah...pegang2 la tangan dia...ckp2 la ayat bunga2 sikit..i love u..i miss you kakak..

arelan said...

Renung2kn..dan,selamat beramal. . . :D
p/s:dlm hati..aku baca sedih gak sket2,chaiyok2....

Eqinn said...

yup2..betul..tapi si kakak pun time adik nak susu laa die pun nak susu gak...balik kat kiter laks kan..kena pandai handle..tapi ko nyer situation nie memang kiter pun selalu kena..ermmm..tuh kekadang rasa nak jadik housewf jer.. ;/

aemie said...

ehmm..mcm tu la kehidupan..anak2 rasa apa yg mungkin kita pun rasa mcm tu dulu...apa boleh buat...tu baru anak sorang dua...lum mcm org dulu2 berbelas-belas...(aku mmg tak sanggup..) yg 2 ni pun kita takut terluka hati..apatah lg kalau ramai..

aemie said...

itulah yg aku maksudkan...baper lama masa kita yg berkualiti untuk diaorang..kalau ikut pegang tangan,cium tu kita rasa mcm dh memadai...padahal sebenarnya bukan itu yg dia nk..budak2..lebih dr tu yg dia mau..cuma kita jer kadang2 tak paham kehendak dan naluri dia...

arelan said...

sob....sob....isk2
Masa aku kan tiba nnti. . .:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...