Bayang- bayang Hati !

My Precious

20 February 2010

Princess Nureen Demam !

Sian... huhuh...si princess yg mulut becok demam ler arini... siannyer... pagi td masa bersiap2 nak join Chottouch & Kukubesi buat street photo aQueen terasa nak pegang badan Nureen..sebab tgk muka dia mcm udang kena bakap... pegang2 jer..Ya Allah..Panas.. demam nih... terus amik termometer nak check reading... 38.2 Degree..  aQueen pun aper lagik...terus amik syrup panadol... kejut dia bangun n kasik makan ubat.. lps siap mkn..terus gi call alan...nk bgtau aQueen nk cancel kan program utk join dia... tak sampai hati nak tinggai... pehtu..amik ayaq n tola pi jelum2 kepala dia... hrap2 la panas tu turun...

Ok ni.. aQueen up sikit petua n cara2 nak handle anak yg demam...

APABILA anak demam, ibu bapa disaran segera membawa anak berjumpa doktor terutama jika mereka tidak mempunyai pengetahuan untuk merawatnya.
Demam adalah keadaan di mana suhu berada di atas tahap normal iaitu 38 darjah Celsius. Namun demam yang sesungguhnya ialah apabila suhu melebihi 38.5 darjah Celsius.


Tip penting semasa merawat anak demam:





  • Mencari penyebab demam dan perhatikan perilaku anak. Jika perilaku anak hampir sama seperti biasa, maka anda tidak perlu risau kerana demam biasa adalah tidak berbahaya.





  • Cegah dehidrasi kekeringan cecair dalam badan. Bayi dan kanak-kanak berisiko mengalami dehidrasi. Berikan anak lebih banyak cecair seperti air, kuah sup, jus buah segar yang dicampur air dan sebagainya.





  • Jika anak muntah atau cirit-birit, berikan minuman garam oral bagi menggantikan cecair yang telah keluar daripada badan.





  • Pastikan bilik anak tidak panas. Pasang kipas atau pendingin hawa dan pakaikan anak baju nipis.





  • Beri anak makan apa yang diingininya. Jangan dipaksa. Elakkan makanan berlemak kerana makanan ini sukar dihadamkan oleh tubuh.





  • Walaupun sebaiknya anak tidak ke sekolah kerana bimbang berjangkit dengan kanak-kanak lain, namun ini bukan bermakna anak harus berada di tempat tidur seharian.





  • Ibu bapa harus berjumpa doktor apabila bayi mereka yang berusia tiga bulan mempunyai suhu melebihi 38 darjah Celsius, tiga hingga enam bulan dengan suhu lebih 38.3 darjah Celsius, lebih enam bulan dengan suhu melebihi 40 darjah Celsius.





  • Berbincang dengan doktor jika terdapat tanda-tanda tidak mahu minum atau terdapat tanda dehidrasi, gelisah, muntah atau cirit-birit.





  • Anak nampak tidak selesa, gelisah atau asyik menangis.





  • Asyik tidur dan sukar dikejutkan.



  • Sering kejang, kaku atau sakit kepala yang teruk.

2 comments:

speedlite said...

very informative...i loike...:D
camna princess hg...dah ok ka...

AeMieZ EzZanY said...

nureen dah ok sikit... ni Ryan plak ..demam lg... last week pun demam gak..tp kejab sgt...mcm tak kluaq abih... ni demam lgik...dok merengek ler ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...