Bayang- bayang Hati !

My Precious

16 May 2010

Apa sebenarnya tujuannnya reunion?

Salam...cemana korang arini? hari2 minggu ni bawak anak2 kemana..? sebelum telupa.. aQueen nak ucapkan Selamat Hari Guru kepada sumer guru2 yang ader kt Mesia ni.. terutamanya kepada adik n adik ipar aQueen yg mmg bertugas sebagai pendidik..Semoga lebih tabah dalam mendidik anak2 kecil yang skang ni tak terjangkau advance diaorang..kekadang sampai tak terjawab aper jer soalan2 'puaka' yg kluar dr mulut diaorang..

Sebut pasal guru..teringat lak aQueen pasal reunion.. actually aQueen terasa mcm nak organize reunion sebab dh lama dah tak organize reunion ni.. dulu masa bujang2 senang jer nak organize...mmg sambutan tu takyah cakap la kan.. belum announce lagi dah ader orang tanya..' aemie..tahun ni reunion kita kat mana?..buat sate n ikanbakar lagi ke?.. baper hengget ni? ... nak kitaorang datang awal tak.. mana tau nak minta tolong aper2 yang patut..!!.. ishhh macam2 lagik la..sumer sanggup jer nak spend time ngan kawan2..time tu happening giler.. beli jerk bahan mentah.. ikan..daging... masak sama2.. sumer mmg bekerjasama la kan... sampai kerja leh siap cepat... then..time makan tu tak yah kata la.. sumer orang HAPPY!


tapi..skang sumer tu dah berubah...sebut nak wat reunion ni jer....sibuk nak tanya.. " korang jangan la buat jauh2..susah nak pegi.. banyak duit belanja nak pakai.." ..." kalau tak cuti sekolah jangan harap nak leh join..anak2 dh ada yg start sekolah.."... tapi time cuti sekolah pun samer gak... jgn harap..tak join gak!


aQueen bukan tak faham... masing2 dah ader komitmen.. dah rasa susah nak bergerak.. kena minta izin suami.. kena tanya wife ader cuti ker tak..kena mcm2 lagi.. kalau jauh...luar dr KL jgn harap la nak pegi.. aritu korang suh buat kt KL.... kononnya senang la... majoriti  duk di KL ni.. so korang yang jauh2.. dari penang ..dari kelantan.. dari ipoh... kena la turun.. .. nak tak nak.. demi persahabatan.. maka kami yg manoriti ni pun turun la ke KL.. amik cuti.. cari masa.. nak join reunion yg akan dibuat di KL tempat tumpah darah korang.!!!


Tapi aper yang jadi.. benda yang di plan 6 bulan sebelum ni .... tempat hebat yang dipilih.. dekat ngan KL yg korang sayang sangat ni....orang KL takde pun kasik respon.. mcm2 la alasan.. kena kluar rm50 untuk 1 family pun rasa mahal..!!! padahal sumer dah kerja hebat2..bagus2.. rasa sayang nak spend rm50... bukan utk seorang.. untuk 1 keluarga.. yelah nk beli makanan.. nak bayar duit penginapan.. nak beli souvenir..buah tangan utk semua..pun rasa mahal ke???!!! Macamana lak ngan kami yang datang dr jauh.. nak jumpa kawan2 yg dah lebih 10 tahun tak jumpa.. baper ratus kami habiskan.. tapi tak kisah la.. janji dapat jumpa ngan kawan2 lama.. terasa gak nak kenalkan suami kita pada kawan2... terasa nak mengenali isteri kepada kawan2 lelaki kita.. nak juga lihat anak2 diaorang yang comel2... sebab tu la sanggup nak spend time ngan  diaorang...bukan setakat jumpa sejam 2 then balik.. setakat jumpa kt M'D ke KFC ke.. baik tak yah... serius cakap.. aper yang korang leh buat dengan jumpa sejam 2 tu... nak tukar2 bisnes kad bleh le...kita ni nak mengenali selurh ahli keluarga.. nak bercerita zaman muda2.. nak kenangkan kembali nostalgia.. kalau jumpa kat M'D.. paling lama dok 2 jam.. aper korang tak malu nak dok lama2 kt situ.. mmg la kita bayar makanan tu.. tapi.. kalau duduk sejam.. minum air bergelas2 walupun leh topup free.. consider la sikit kt public yg lain.. diaorang pun nak makan.. perlu tempat duduk.. bukan nak tengok kita 'huhahuaha' kt situ..!!!


Fikirla korang... cari tujuan reunion tu utk aper.. bukan sekadar peluang perniagaan semata2.. tetapi lebih kepada PERSAHABATAN!!!.. kalau dari awal dah persoalkan tentang duit RM50 tu..tak yah la kata nak jaga persahabatan...kawan2 ni bukan nak makan duit awak... tu belum2 lagik kawan2 yg 'diluar KL' ni persoalan duit transport datang dr jauh.. yelah kalau kami tak persoalkan.. sama gak.. korang pun penah persoalkan duit korang yg akan habis bila buat reunion di luar KL... jangankan nak buat kt Pulau Pangkor or Teluk Chempedak.. nak buat kat PD pun korang rasa susah!!!..ini bukan sebab duit semata2.. tetapi sebab sikap korang yg sangat2 'nak rasa sumer yang senang' je...!!! dah la sumer orang yg uruskan.. minta tolong support pun tk  leh ke..


KESIMPULANNYA... korang mmg tak minat nak berunion.. cakap camtu dari awalkan senang..!!!. takyah nak kasi alasan.. JAUH la.... TAKDE CUTI ler... SUSAH la.. MAHAL la....pigidahhhhhhhhhhhhhhh!!!!

ishh...dah la... malas la nak pikir n tension2 ari ahad ni... eeeeeeeeeeeeeeeee....gerammmmmmmmmmmm!!!!

2 comments:

Lala Lulu said...

saba je la...

Salwa Hamzah said...

uih..marah nampak...mai jer reunion kat klang nih...penginapan free beb!!!hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...